Viden

Kom ind og bliv klogere

Viden Af: Biblioteket 23. May 2017 0 kommentarer
Viden trumfer løgn

De kommende uger byder Helsingør Kommunes Biblioteker indenfor med ordene: ”Kom ind og bliv klogere.” Kampagnen er bibliotekernes bidrag til debatten om falske nyheder, alternative fakta og mediernes troværdighed.

”Det handler ikke om, at gøre sig til dommer over, hvad der er godt at vide. Det handler om, at viden er godt,” forklarer bibliotekschef Søren Mørk Petersen. Han fortsætter:

”Vi har i dag en mangfoldighed af medier og platforme, alle kan komme til orde, nyheder produceres og deles døgnet rundt, og vi vælger i høj grad selv, hvilke artikler og indslag vi vil præsenteres for. I denne konstante strøm glider både troværdige journalistiske nyheder og nyheder forklædt som troværdig journalistik. 

Viden er vigtig, fordi en oplyst befolkning ikke bliver revet med af løgne. Man kan ikke manipulere med en befolkning, der både er vidende og kildekritisk.”

Indenfor på bibliotekerne vil brugerne møde opfordringer som ”spil og bliv klogere,” ”læs og bliv klogere” og ”søg, se, lyt og bliv klogere.”

Søren Mørk Petersen siger:

”Det er et stort privilegium at bo i et land, der gennem generationer har prioriteret fri og lige adgang til viden og folkeoplysning. Bibliotekerne er en del af denne indsats. Her kan du – uanset hvem du er – hente information, der er underlagt høje krav om aktualitet, kvalitet og alsidighed, du kan få hjælp til at tjekke kilderne, og du kan få en indsigt, der kan hjælpe dig med at sætte nyhedsstrømmen i perspektiv. ”Kom indenfor og bliv klogere” sætter fokus på bibliotekernes kerneopgave. I en tid, hvor der er svært at skelne fakta fra fake news, er opgaven vigtigere end nogensinde.”

I forbindelse med kampagnen uddeler Helsingør Kommunes Biblioteker et begrænset antal af minibogen: ”Den der råber lyver – Mediebrugerens manual til løgnens tidsalder,” som den digitale avis Zetland står bag. Minibøgerne uddeles fra onsdag den 24. maj kl. 10.00 efter først-til-mølle-princippet.

Tilføj kommentar