Foto: Sofie Svendsen Jensen
Foto: Sofie Svendsen Jensen

Sarah Rahmeh – Betonhjerter

06.03.24
Sara Rahmeh nedbryder fordomme om boligblokke og etniciteter og skriver på samme tid om smertefuld og sød ungdomskærlighed.

Sara Rahmeh er digter, poetry-slammer og romanforfatter med baggrund i Høje Taastrup og Syrien. I 2021 udgav hun sin første digtsamling ’Langt væk og lige om hjørnet’.  

I 2023 debuterede hun med romanen 'Betonhjerter', som følger den 17-årige Yasmin af syrisk afstamning i sin opvækst i ”Blokken”. Romanen er et kritisk blik på den nutidige samfundspolitiske struktur, og Sara Rahmeh trækker på egne erfaringer, når hun i romanen formidler en barndom og ungdom, som mange etniske danskere har fordomme om.

Betonhjerter

I begyndelsen af bogen er der en liste over personerne, der er med i romanen ud fra opgangen, de bor i, med kærlige og humoristiske ord om, hvem de er. Så er det ligesom slået hurtigt fast, at vi har at gøre med en kollektivroman, hvor fx ”Johnny. Blokkens gårdmand” og ”Ibrahim. Blokkens hygge-drug dealer” indgår i relationer med ”Somaya. Blokkens øjne og ører”.

'Betonhjerter' er både en fortælling om ung kærlighed og om sammenholdet hos boligblokkens beboere, der bærer rundt på hver deres historie, hver deres smerte.

Stemmerne fra blokken beretter blandt andet om at være flygtet fra et krigsramt hjemland, om at være afhængig af alkohol og om ødelægge forholdet til sin søn. Romanen repræsenterer på fineste vis de perspektiver og livshistorier som ofte dømmes af udefrakommende fordomsfuldhed, før de får lov til at udfolde sig. 

På den måde er romanen et blandingsprodukt imellem en ungdoms- og en kollektivroman, som øger repræsentationen i den danske skønlitteratur.

 

Blå bog 

  • Født: 1985 i Danmark.

  • Beskæftigelser: Digter, storyteller, poetryslammer, improskuespiller og manuskriptforfatter.

  • Debut: 'Langt væk lige om hjørnet'. Alpha, 2021.

  • Seneste udgivelse: 'Betonhjerter'. Alpha, 2023. Roman

'Betonhjerter' er nomineret til Læsernes Bogpris. Du kan stemme på din favorit ud af de ti nominerede bøger her og samtidig deltage i lodtrækningen om en bogpakke. 

Tak for lån af indhold til Litteratursiden.dk og Forfatterweb.dk

Materialer