nORD

nORD 2016

nORD 2017 foregår 15. - 16. september

nORD lancerer navne til festivalen 2017

Af: Biblioteket 27. Apr 2017 0 kommentarer
nORD er stolt af at kunne præsentere de første navne til dette års nordiske litteraturfestival.

Når festivalen finder sted den 15.-16. september i år, bliver det med besøg af markante udenlandske navne som finlandssvenske Kjell Westö, norske Vigdis Hjorth, svenske Linda Boström Knausgård og finske Laura Lindstedt.

KJELL WESTÖ er en af nutidens store finske fortællerkunstnere. Han er blevet tildelt en række priser for sit forfatterskab. Bl.a. modtog han i 2014 Nordisk Råds litteraturpris for romanen ”Luftspejling 38”, et tidsportræt af mellemkrigstidens Helsingfors, der afsøger Finlands historiske traumer. Kjell Westö gæster nORD med den episke Helsingforsskildring Den Svovlgule Himmel, som udkommer op til festivalen.

VIGDIS HJORTH er en af Norges mest anerkendte forfattere. I 2016 udkom romanen Arv og miljø, som hun har modtaget Bokhandlerprisen og Kritikerprisen for, ligesom romanen er nomineret til Nordisk Råds litteraturpris 2017. Arv og Miljø er historien om et arveopgør mellem søskende, om overgreb og tabuets magt. Romanen har ikke bare vakt opsigt hos kritikerne; den blev også ved udgivelsen en af de mest omtalte romaner i Norge, fordi den bevæger sig ind i grænselandet mellem virkelighed og fiktion og taler direkte ind i debatten om autofiktionens rolle. Det er med Arv og Miljø, at Vigdis Hjorth gæster nORD.

LINDA BOSTRÖM KNAUSGÅRD kommer til nORD med romanen Velkommen til Amerika. Et hjerteskærende portræt af en familie, der går i opløsning og en kærlighed, der kan slå én sønder og sammen. Med Velkommen til Amerika, Boström Knausgårds anden roman på dansk, træder hun for alvor frem i det litterære lys og slår sit navn fast som en af Sveriges mest spændende forfattere lige nu.

LAURA LINDSTEDT er et nyt navn for danske læsere, men har allerede markeret sig som en af finsk litteraturs nye stjerner. Hun debuterede med den kritikerroste Saksene i 2007 og fulgte op med romanen Oneiron, som udkommer på dansk under festivalen. For Oneiron modtog Lindstedt Finlands største pris, Finlandia-prisen, i 2015, og romanen er indstillet til Nordisk Råds litteraturpris 2017.

”Vi glæder os til at præsentere publikum for nogle af vores nabolandes største litterære stemmer netop nu – både i vores voksenprogram og vores børneprogram. Ligesom vi også glæder os til at byde en lang række stærke danske forfattere og kunstnere indenfor, så som Morten Ramsland, Lone Hørslev og strygergruppen Who Killed Bambi, som har komponeret et helt nyt værk over Tove Ditlevsens forfatterskab til nORD,” siger litteraturkonsulent og festivalleder Gro Frank Rasmussen.

nORDs børneprogram gæstes bl.a. af norske STIAN HOLE, LISA AISATO og BOBBIE PEERS.

FAKTA

nORD er en festival, der sigter efter at synliggøre den nordiske mangfoldighed og det nordiske slægtskab gennem et fokus på litteraturen.
To dage med samtaler, interviews, oplæsninger og performances med de fremmeste nordiske forfattere.

nORD er skabt af og finder sted på Kulturværftet, Helsingør. Kulturværftet er et moderne kulturhus som rummer koncertsale, showrooms, konferencelokaliteter, værftsmuseum og bibliotek. Festivalen fandt sted første gang i 2016.

Følg med her på siden, hvor det fulde program lanceres hen over sommeren.
 

Tilføj kommentar