Har du styr på historien? Foto: Ankit Sood
Har du styr på historien? Foto: Ankit Sood

10 bøger om menneskets historie

08.04.24
Hvis du er glad for historie og er nysgerrig på, hvad der er grundlaget for dagens samfund, og hvis du samtidig elsker at læse store og tykke bøger, der forsøger at forklare et moderne menneske om dets oprindelse, historie og udvikling, ja, så har jeg, mener jeg selv, fundet nogle rigtig gode og interessante bøger til dig.

Af Bjørn, bibliotekar & historienørd

Historie er vigtigt. Punktum. Der er alt for meget diskussion i det offentlige rum, særligt på digitale platforme, hvor der diskuteres komplicerede spørgsmål på en forenklet måde, eller hvor historien bevidst eller ubevidst bruges forkert. Historie danner grundlaget for at forstå nutidens komplekse samfund.

Uden historisk viden - eller interesse - bliver det svært at deltage meningsfuldt i de fleste diskussioner i dagens samfund. De bøger, jeg har udvalgt her, går langt tilbage i tid, helt tilbage til menneskets og civilisationernes oprindelse. Men forfatterne er også optagede af at forklare, hvordan historiens gang har dannet grundlaget for, hvordan vi har indrettet vores samfund i dag. De forsøger endda at give et bud på vores fremtid – med klimaudvikling og brugen af kunstig intelligens som vilkår.

Den israelske historiker Yuval Noah Harari spørger i sin bog 'Homo Deus: En kort historie om i morgen', hvor vi som menneskehed bevæger os henad herfra? Et meget svært spørgsmål at give et kvalificeret svar på – men måske vigtigt at stille.

Den røde tråd i alle de bøger, jeg har valgt, er civilisationshistorie – menneskets historie og udvikling. Bøgerne bringer elementer fra spændende fagområder som antropologi, naturvidenskab, kulturhistorie, religion, historie og filosofi. Udgangspunktet er meget forskelligt for de valgte forfattere, men tilsammen giver det interessante og fascinerende rejser i vores forståelse af mennesket.

Selvom jeg ligger ud med at fortælle, at jeg har valgt store og tykke bøger, har jeg selvfølgelig også taget en undtagelse med, da jeg godt kan lide konceptet til bogen. Bogen hedder simpelthen 'Bogen om historie'. Den giver – på en enkel og visuel måde – et billede på mennesket fra dets oprindelse frem til vores moderne verden. 

I forordet til bogen skriver Rane Willerslev, at: "de fortællinger, vi har om os selv historisk, binder samfund sammen, og dem, som kontrollerer og definerer dem, definerer samfundet. Derfor er historien på alle måder aktuel, vigtig og levende."

Den bog anbefaler jeg som inspiration til videre læsning om historiens mange epoker.

God læselyst.

Materialer