Foto: Fra Arbejdermuseets udstilling 'Kvindeliv'
Foto: Fra Arbejdermuseets udstilling 'Kvindeliv'

10 feministiske fagbøger 

06.03.24
Vi har samlet 10 gode fagbøger, der fra forskellige vinkler, sætter lys på kvindekampen og ligestillingsdebatten – nogle bruger fakta og statistik i argumentationen, andre let omsættelige råd – men ingen er teoritunge eller svært forståelige.

Af Stine Strømsted, bibliotekar og fritidsfeminist

Mange associerer kvindekampen med at stille sig på barrikaderne for at kæmpe for ligeløn, barsel og magtpolitisk indflydelse. Men kvindekampen har også indtaget mange andre fronter i kvinders hverdag og i livets forskellige faser og facetter. Måske gælder det om at højne de økonomiske muligheder, måske om at mindske gener i cyklus, måske om retten til at bestemme over egen krop.

En del af kvindekampen handler i det hele taget om at føle sig tilpas i sin krop – ja ligefrem glædes ved den. Det handler om at forstå, hvad der sker med kroppen gennem livet, hvad enten det er gener ved menstruation eller overgangsalder, at nuancere sin seksualitet eller forundres over sin cyklus. 

Men kvindekamp handler naturligvis også om at pege på urimeligheder og forskelle. Både de ”bløde” såsom sprog og samfundsstruktur, men også de grove som udskamning, krænkelser eller ligefrem vold.

Det er også inspirerende at læse om tidligere tiders beundringsværdige kvinder, som har banet vejen for andre, og som med deres virke kan stå som forbilleder.

Alle inklusive mænd kan naturligvis være feminister. Det kan være ved at undersøge sin identitet som mand, at sætte spørgsmålstegn ved den traditionelle kønsbalance og ønske sig en mere nuanceret manderolle ved f.eks. at kunne tilegne sig et sprog for de svære følelser.

Ingen kamp vindes uden humor, så selvfølgelig er her også bøger, som slår fra sig med lige dele selvironi, pegen fingre ad tåbelige mænd, statistik og hårdslående argumenter lige til at kopiere til næste gang den (kvindelige) læser udsættes for urimeligheder baseret på sit køn.
 

Tags
Materialer