'Min nabo Totoro' er en af Miyasakis mest hyldede film. Foto: Unsplash
'Min nabo Totoro' er en af Miyasakis mest hyldede film. Foto: Unsplash

10 magiske Miyazaki-film

09.02.24
I anledningen af premieren på Hayao Miyazakis (formentlig) sidste spillefilm 'Drengen og hejren' sætter vi fokus på den japanske mester og hans fremragende animationsfilm.

Af bibliotekar og kattebuschauffør

Hayao Mayazakis film er noget helt andet end de klassiske amerikanske eller europæiske tegnefilm, og de er helt klart oplevelsen værd.

Gennemgående elementer i flere af hans film er naturen og den japanske åndeverden, nogle gange nærmest en form for magisk realisme oftest med stærke kvinder i hovedrollen. Andre af filmene indeholder biografiske elementer, og ofte ser vi Miyazakis store kærlighed til flyvemaskiner.
Endelig er der filmatiseringerne af andres værker.

Den japanske Walt Disney

Den 83-årige filmskaber har over årene vundet mere og mere anerkendelse, både i Danmark og resten af verden, og med god grund.

Som barn ville han gerne være mangategner, men da han ikke var god til at tegne mennesker, holdt han sig i første omgang til at tegne fly, skibe og tanks. Det var hans far, der var fik vakt den unge Miyazakis interesse for film, og han fik som 22-årig job hos Toei Animation, hvilket skulle blive startskuddet til en lang karriere som animator, mangaskaber og senere filminstruktør.

Flere af hans film er baseret på hans egne mangaserier, men starten som instruktør kom først i 1983 da 'Nausicaä fra vindenes dal' skulle laves til en film, hvilket Miyazaki i første omgang ikke var meget for, men gik med til, mod at han selv fik lov til at instruere.

Studio Ghibli

Den uventede store succes med 'Nausicaä' gav ham mulighed for at etablere sit eget animationsstudie, Studio Ghibli. Herefter er det gået slag i slag, med den ene succes efter den anden.

Flere gange har Miyasaki meddelt, at han ville gå på pension og ikke lave flere film. Heldigvis har det vist sig, at han ikke kan lade være, og det skal vi kun være glade for.

Det er ikke kun undertegnede der er fuld af næsegrus beundring for den visionære japaner.
Listen over anerkendte kunstnere, der har fundet inspiration i Miyazakis film er lang, spænder bredt og er fyldt med kendte navne som:
John Lasseter (Pixar/Toy Story-filmene), Shigeru Miyamoto (skaberen af Super Mario og Zelda-spillene), Guilermo del Toro (Hellboy/Pans labyrint) og ikke mindst tegneserieskaberen Moebius (Inkalen/Major Grubert).

Én ting man skal gøre sig klart er, at Miyazakis film tager sig god tid.
Fortælletempoet er ikke 150 i timen, og du bliver ikke fanget på 50 sekunder. Der bliver krævet noget af publikum.
Hvis du er tålmodig er belønningen til gengæld enorm! Man bliver suget ind i fantastiske historier og kommer ofte det meste af følelsesregistret igennem inden filmen slutter.

Gør dig selv en tjeneste og se mindst en af hans film, du vil ikke fortryde det.

Udvalgte værker:

Laputa: Slottet i himlen (1986)
Min nabo Totoro (1988)
Kiki, den lille heks (1989) Filmatisering af roman af Eiko Kadono.
Porco Rosso (1992) Skribentens favorit. Ikke Miyazakis bedste film, men det er i bund og grund Casablanca med luftpirater og en grisemand som helten, og hvem kan stå for det? Mangaen den bygger på, er desværre ikke udgivet på dansk.
Prinsesse Mononoke (1997)
Chihiro og heksene (2001)
Filmen der for alvor gav Miyazaki et bredt internationalt gennembrud.
Det levende slot (2004)
Ponyo på klippen i havet (2008)
Et godt startsted for børn, der skal introduceres til Miyazakis film.
Når vinden rejser sig (2013)
Drengen og Hejren (2023)

De fleste af Miyazakis film kan desuden ses på Filmstriben
Mangaen 'Det levende slot' kan findes her

Tags
Materialer